Top 10 Metode de Plată Online Folosite în România (2024)

Top 10 Metode de Plată Online Folosite în România (2024)

Update februarie 2024 - Metode de plată populare în România:

Pentru ca de la scrierea articolului din 2022 au trecut doi ani, iar preferințele și topurile s-au mai schimbat, ne-am gândit sa venim cu actualizări cu privire la cele mai populare metode de plată în România în 2024.

mobilPay Wallet

mobilPay Wallet este un portofel digital românesc, disponibil ca aplicație mobilă, care transformă telefonul într-un instrument de plată rapid și convenabil. Prin intermediul său poți plăti instant la magazinele partenere prin scanarea codului QR sau prin simpla apropiere a telefonului de terminalul POS. De asemenea, cardurile se stochează în siguranță în aplicație, cu criptare de ultimă generație, existând posibilitatea de a salva și utiliza toate cardurile de fidelitate direct de pe telefon.

Aceasta este una dintre cele mai populare metode de plată în România și se pot descoperi oferte exclusive de la comercianții parteneri, trimite și primi bani instant de la prieteni sau familie, dar și realiza plăți rapide pe site-urile partenerilor. MobilPay este dedicat celor care doresc o modalitate rapidă, convenabilă și sigură de a plăti. Poate fi utilizat de persoane care doresc să scape de portofelul tradițional, de cei care doresc să beneficieze de oferte și promoții exclusive și de magazine care doresc să ofere o modalitate de plată modernă și eficientă.

Viva

Viva se identifică ca fiind banca tehnologică pentru plăți nr. 1 în Europa, având o prezență importantă și în România. Se adresează în special unor afaceri din retail, HoReCa și transport venind cu diferite beneficii precum plăți offline, decontare în timp real sau comision zero de acceptare. Viva aduce inclusiv soluții pentru ISV concepute pentru a ajuta integrarea soluțiilor software cu plățile precum un add-on pentru a genera noi fluxuri de venituri.

De asemenea, Viva Wallet, unul dintre produsele principale Viva, fiind prezent în 24 de țări europene. Membru principal Visa și Mastercard, Viva Wallet este soluția pentru cei care își doresc un cont business, card de debit digital, panou de control al contului, aplicație pentru mobil și multe alte soluții menite să integreze toate nevoile într-un singur loc.

Oney

Prezent în 11 țări, printre care și România și cu o istorie care începe în 1983, Oney colaborează cu mai multe magazine online de succes din țara noastră și a câștigat teren prin faptul că permite plata în rate cu cardul de debit. Începând cu luna octombrie 2019, Grupul BPCE este acționarul a 50,1% din capitalul Oney Bank, alături de Auchan Holding, care deține 49,9%.

Elefant, Evomag, Altex, Quickmobile, Orange, F64, Noriel, Flanco, iStyle sunt doar câțiva dintre colaboratorii Oney care permit clienților posibilitatea de a-și achita comenzile în 3 sau 4 rate. Concret, valoarea comenzii se împarte la numărul de rate dorit (3 sau 4), se achită prima rată la plasarea comenzii, urmând ca ulterior să se achite 2 sau 3 rate către Oney.

Stripe

Stripe a început să opereze pe piața din țara noastră încă din anul 2020, inaugurând de asemenea un sediu local. Reprezintă una dintre cele mai populare metode de plată în România pentru întreprinderile românești interesate de optimizarea tranzacțiilor financiare. Platformă este specializată în procesarea plăților digitale, fiind un catalizator pentru efectuarea tranzacțiilor online pentru companii la nivel global. În rândul partenerilor săi se află nume de prestigiu precum Amazon, Meta, Apple, Samsung sau Shopify.

Stripe ușurează acceptarea plăților online și pune la dispoziție unelte pentru administrarea și supravegherea acestora. Datorită API-ului său, Stripe facilitează incorporarea sistemelor de plată direct pe site-urile și în aplicațiile retailerilor digitali. Integrarea cu WooCommerce, plugin-ul destinat e-commerce pentru platformele WordPress, este de asemenea posibilă. Aceasta îi permite clientului să finalizeze achizițiile direct pe site-ul tău, eliminând necesitatea de a fi direcționat către alte platforme sau de a naviga prin proceduri de check-out mai complexe.

Google Pay și Apple Pay

Acestea se doresc a fi una dintre cele mai populare metode de plată în România, fiind o modalitate rapidă și convenabilă de a face plăți online sau fizic prin intermediul dispozitivelor mobile care rulează sistemul de operare Android / iOS. În aplicație se pot înrola diferite carduri, iar în momentul efectuării unei plăți se poate alege cardul dorit. Este necesară activarea funcției NFC a telefonului pentru a putea permite realizarea plăților.

[caption id="attachment_74962" align="aligncenter" width="300"] sursa foto: www.mobilesyrup.com[/caption]

În România Google Pay și Apple Pay permit înrolarea cardurilor de la cele mai populare bănci precum ING, BRD, Raiffeisen, CEC, Banca Transilvania și nu numai. Lista completă poate fi văzută aici și aici. Toate plățile sunt gratuite și securizate, astfel că utilizatorii nu sunt expuși riscurilor de fraudă.

Klarna

Similar cu Oney, Klarna reprezintă o altă modalitate care permite opțiunea de plată în rate fără dobândă. Firma suedeză și-a consolidat prezența în Europa Centrala și de Est în ultimii ani, ajungând în România în vara anului 2023, având un număr de 500.000 de parteneri în toată lumea. Printre brand-urile de top prezente pe platforma Klarna se numără About You, Tommy Hilfiger, Electrolux, Zoot și nu numai.

Această metodă presupune împărțirea costului achiziției în 3 rate, cu prima plată realizându-se la momentul achiziției, iar celelalte două fiind planificate automat la câte 30 de zile. Klarna a realizat un studiu prin care a descoperit că aproape 1 din 2 români preferă serviciile de tip Buy Now Pay Later.

 

Continuarea textului original din 22 iunie 2022:

Odată cu trecerea anilor, tehnologia a ajuns să facă parte tot mai mult din viețile oamenilor. Cu implicații în toate domeniile, aceasta își dovedește utilitatea de zi cu zi, tocmai pentru rapiditatea cu care poți efectua anumite servicii. Una dintre cele mai cunoscute implicații ale tehnologiei din ultimii ani în rândul oamenilor de pretutindeni s-a dovedit a fi Metode de Plată Online. Simplu și rapid, plata online a ajuns să fie metoda preferată a tuturor de a-și achita datoriile, în special atunci când doresc să achiziționeze lucruri de pe diverse platforme de marketing online, dar nu numai. Fiind mult mai eficientă decât metoda clasică cu plata cash, plata online este acum într-o continuă evoluție, tocmai datorită faptului că aceasta a ajuns să facă parte din obiceiurile oamenilor.

De-a lungul timpului, tot mai multe companii au convertit plata cash în plata online. Acum îți poți plăti de acasă facturile, taxele și impozitele online, simplu și rapid, dar mai ales în siguranță. Datorită faptului că operează atât la nivel național, cât și internațional, companiile procesatoare de plăți online utilizate și în România încep să își mărească numărul de utilizatori zilnic.

Pentru a clarifica acest subiect, experții noștri au realizat un top 10 al celor mai folosite metode de plată din România, fiindu-ți clarificată situația și înțelegând astfel cum lucrează acest proces eficient și sigur.

PayU

Identificându-se ca fiind pe primul loc din România în rândul companiilor care procesează plăți online cu cardul, compania PayU este platforma preferată a oamenilor care aleg să efectueze tranzacții online, aceasta fiind parte a grupului internațional PayU, deținut de Naspers, un mare gigant în eCommerce la nivel mondial.

Datorită faptului că este un sistem ce îți asigura rapiditate, siguranță și eficiență pe 18  piețe internaționale care se află într-o continuă dezvoltare și evoluție, această metodă este utilă atunci când vrei să efectuezi tranzacții transfrontaliere.

Sursă: Unsplash

Mai mult decât atât, PayU oferă procesarea plăților în siguranță pe toate piețele partenere, fiind conexată direct cu toate băncile emitente partenere, dar având și metode alternative de plată.

Având o rată de aproximativ 2,3 miliarde de persoane care utilizează PayU și o ambiție de a se dezvolta atât pe sine, cât și pe cei care o accesează, această metodă se bucură de popularitate ridicată. Cu peste 1.800 de specialiști care se ocupă de tranzacții, platforma de plata PayU a ajuns să sprijine peste 200.000 de comercianți, dar și milioane de utilizatori.

Netopia

Dorind să integreze tehnologia în domeniul plăților online și offline, Netopia Payments este metoda de plată care își propune să își dezvolte constant modalitățile de efectuare a tranzacțiilor, cel mai important, respectând regulile de siguranță și securitate ale datelor tale.

Bazată pe tehnologie de ultimă generație, acestă companie IT din România are ca și scop principal furnizarea de soluții care să înlocuiască metoda clasică a plății ramburs în domeniul marketing cu ceva mai rapid. Fie că vorbim despre metode percum plățile mobile, tranzacțiile în mediul online cu cardurile bancare sau plățile prin SMS, Netopia Payments îți oferă acum rapididate și eficiență în acest domeniu.

Odată cu timpul, tot mai mulți comercianți au ales să facă parteneriate cu această mare companie datorită faptului că tot mai mulți clienți aleg să folosească metode de plată rapide, online, în detrimentul plății cash. Partener VISA, MasterCard, Bitcoin, sau realizând plată prins sms, această metodă îți oferă posibilitatea de a efectua plățile în siguranță pentru tot ceea ce îți dorești.

Revolut

Fiind în trend în România ca și metodă de a procesa plăți rapid, platforma Revolut este din ce în ce mai mult căutată de utilizatorii de pretutindeni, chiar dacă nu are o vechime mare pe piață.

Datorită faptul că poate oferi o multitudine de servicii precum conturi de schimb valutar, carduri de debit sau carduri virtuale pe care să le folosești unde ai nevoie,  ori serviciul Apple Pay, cripto, diverse conturi care îți pot genera dobândă, și foarte important, tranzacții naționale cât și internaționale fără comisioane, Revolut se bucură de o popularitate mare în rândul tuturor.

metode de plata

Sursă: Unsplash

Fiind gestionat de pe telefonul tău mobil, contul de Revolut îți este la îndemână indiferent de tranzacțiile pe care dorești să le efectuezi. Fie că faci transferuri între Revolut și alte bănci, dorești să retragi bani de la un ATM sau vrei să efectuezi o plată cu cardul tău de debit, acum te bucuri de toate acestea fără comisioane.

Pe de altă parte, ca și controversă, în politica Revolut este specificat faptul că această bancă poate să îți blocheze temporar un cont până când unul dintre agenții companiei vor verifica suspiciunile cu privire la spălatul banilor.

PayPal

Fiind descris ca fiind un operator de plăți online, PayPal poate fi utilizat la achitarea unor sume de mărimi medii și mici pentru a cumpăra sau pentru a vinde produse în mediul online.

Cu peste 192 de milioane de utilizatori activi în aproximativ 200 de piețe și cu o posibilitate de plată în mai mult de 100 de valute, această metodă de plată este foarte populară, fiind cea mai mare companie de procesare a plăților online la nivel mondial.

Sursă: Unsplash

Avantajul major pe care această platformă îl oferă este în special reprezentat de faptul că poți transfera rapid și simplu bani la nivel internațional, îți poți plăti cumpărăturile online instant, sau îți poți achiziționa criptomonede.

Oferindu-ți posibilitatea să îți asociezi un card bancar fizic la contul Paypal, îți poți retrage sau încărca bani pe această platforma rapid, gestionandu-i după bunul tău plac.

Paysafecard

Identificându-se ca fiind o metodă de plată online bazată pe vouchere preplătite alcătuite din coduri de 16 cifre care sunt independente de conturile tale bancare, carduri de credit sau alte informații personale, Paysafecard este o metodă la modă care îți oferă șansa să plătești “cash” în mediul online.

Mai exact, modul de funcționare al acestei metode de plată este acela de a achiziționa vouchere de la punctele de vânzare locale și de a le utiliza la o plată online introducând codul voucherului respectiv. Cu toate că este disponibil în peste 40 de țări, utilizarea transfrontalieră sau în valută este posibilă doar în anumite limite, astfel serviciile și politicile magazinelor online partenere sunt variabile în funcție de țară.

În funcție de suma dorită, poți plăti cu paysafe card fără înregistrare atunci când faci tranzacții de maxim 200 lei sau cu înregistrare și implicit utilizarea unui Paysafecard MasterCard generat de către platforma cu care poți efectua tranzacții de maxim 4000 de lei.

Ramburs

Metoda Ramburs este utilizată de cei sceptici, care nu doresc să își introducă datele conturilor bancare într-un sistem online de plăți. Descrisă ca fiind una sigură, unde plata este cash la sosirea produsului achiziționat sau la îndeplinirea serviciilor comandate, această metodă de plată dispune de avantaje și dezavantaje.

metode de plata

Sursă: Unsplash

Avantajul major al acestei metode este faptul că riscurile sunt inexistente, plata fiind făcută cash doar atunci când sunteți sigur de ceea ce ați achiziționat. Pe de altă parte, unele platforme de marketing percep costuri suplimentare pentru cei ce optează pentru o astfel de metodă, tocmai pentru că este mai greoaie și implică manipularea fizică a banilor. Cu toate acestea, metoda ramburs este o metodă sigură care poate fi folosită de oricine, chiar dacă are sau nu un cont bancar.

EuPlatesc

Special creată pentru plata online a diverselor produse sau servicii, metoda EuPlatesc este acum în trend, tocmai datorită faptului că puteți genera un link sau un cod QR de plată, chiar și atunci când nu ai un site de marketing. Pentru a nu mai utiliza banii cash la plata serviciilor sau la cumpărarea ori vânzarea anumitor produse, metodă EuPlatesc sare în ajutorul tău simplu și rapid.

Sursă: Unsplash

Având implementat noul standard 3D Secure v2.1, acum nu îți mai faci griji cu privire la un eventual furt sau înșelăciune. Plățile tale sunt în siguranță cu acesta metodă online de gestionare a plăților. Fiind un partener bLINK PAY, prin intermediul platformei EuPlatesc poți încasa sau trimite acum bani și internațional, oriunde în lume.

PayLike

PayLike, o platformă care poate să ofere tranzacții în 153 de monede internaționale, este acum tot ceea ce ai nevoie pentru a implementa plățile în cadrul magazinului tău online. Utilizând VISA, MasterCard, Maestro, Apple Pay sau Google Pay, această metodă de plată este una care îți poate oferi posibilitatea de a face cumpărături online oriunde în lume. Fiind partener WooCommerce, care este un plugin de comerț electronic pentru comercianții online de diferite mărime, de la mici până la mari, PayLike este o variantă optimă pentru afacerea ta.

Creează-ți chiar acum un cont pe această platformă. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți introduci numele și emailul. Mai mult decât atât, te poți integra în sistrem rapid folosind un plugin de plată, sau poți folosi una dintre variantele POS.

Skrill și Neteller

Skrill și Neteller sunt două Metode de Plată Online partenere deținute de compania britanică de plăți globale Paysafe Group. Acestea oferă servicii de transfer de bani către și de la comercianți, în special pentru site-urile de marketing. Fiind portofele virtuale, acestor două platforme li se poate atașa chiar și un card fizic pentru a avea acces rapid de oriunde din lume la banii din contul tău personal.

Aceste două metode de plată, datorită siguranței și rapidității plăților pe care le oferă, sunt printre cele mai apreciate sisteme financiare internaționale, utilizate în special la plăti și retragere de bani din cazinourile online.

Carduri Mastercard Prepaid

Similare cu un voucher preplătit, aceste carduri sunt utilizate în special în plățile online tocmai datorită faptului că sunt ușor de obținut, nefiind necesară verificarea creditului sau a contului bancar. Create pentru cei care nu vor să își introducă cardurile de credit sau conturile bancare pe diferite site-uri online, aceste carduri Prepaid de la MasterCard reprezintă varianta perfectă pentru achiziționarea de produse sau pentru plata facturilor.

Mai mult decât atât, acum îți poți recupera banii dacă ți-ai pierdut cardul sau ți-a fost furat. Fapt de care nu poți beneficia atunci când alegi să folosești bani cash.